Семінар як простір рефлексії: культурологічний діалог у гуманітарній освіті - Уліщенко , Віолетта Валентинівна; Уліщенко , Андрій Борисович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті досліджено потенціал семінарського заняття як унікального простору в гуманітарній освіті. Розглянуто теоретичні засади рефлексії та діалогу в педагогіці, проаналізовано методи й практики, що забезпечують їх ефективну реалізацію на семінарських заняттях. Проблема дослідження полягає в недостатньому використанні можливостей семінарів для цілеспрямованого формування у студентів рефлексивних здібностей та налагодження культурологічного діалогу. Мета роботи – розкрити роль семінару як простору для рефлексії та культурологічного діалогу в гуманітарній освіті, визначити ключові чинники його ефективності й розробити практичні рекомендації щодо трансформації в інтерактивне середовище. Методи. Представлено результати емпіричного дослідження, проведеного з метою аналізу впливу семінарських занять на формування рефлексивних та інтерпретаційних навичок студентів гуманітарних і технічних спеціальностей. Застосовано контент-аналіз письмових робіт студентів, що передбачав об'єктивну оцінку рівня розвитку їхніх рефлексивних і аналітичних здібностей, спроможності до міждисциплінарного узагальнення та глибокої культурної інтерпретації. Результати. Дослідження продемонструвало позитивний вплив семінарів на розвиток особистісної залученості студентів, їхнього емоційного інтелекту, здатності до критичного мислення та міжкультурної компетентності. Отримані результати підтверджують ефективність використання семінару як інструменту культурної саморефлексії та активного залучення студентів до осмислення культури. Висновки. Наголошено на важливості створення на семінарах атмосфери довіри та підтримки, використання різноманітних методів активізації рефлексії та діалогу, забезпечення конструктивного зворотного зв'язку й заохочення самостійної роботи студентів. Наукова новизна дослідження полягає в обґрунтуванні потенціалу семінарського заняття як особливого простору для розвитку рефлексивних навичок та ініціювання культурологічного діалогу в контексті гуманітарної освіти, а також у розробці практичних рекомендацій щодо його ефективної організації.