Психолого-педагогічні аспекти соціалізації старших підлітків з особливими освітніми потребами в процесі спортивно-масової роботи - Кравченко, Тетяна Петрівна; Юзковець, Ірина Олександрівна; Свириденко, Владислав Васильович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Сучасна система освіти в Україні орієнтована на впровадження інклюзивного підходу, що передбачає створення умов для рівного доступу до освітніх та виховних можливостей усіх учнів, зокрема й тих, хто має особливі освітні потреби. Одним із важливих напрямів цього процесу є забезпечення ефективної соціалізації старших підлітків - вікової категорії, яка переживає складні психологічні трансформації, пов’язані з формуванням самооцінки, ідентичності, навичок спілкування та адаптації до соціального середовища. У цьому контексті спортивно-масова діяльність постає як потужний психолого-педагогічний інструмент, що поєднує пізнавальну активність, фізичну рухливість, спільну взаємодію та враження насичені позетивними емоціями. Вона сприяє розвитку соціальних компетентностей, комунікативних навичок, емоційної стійкості та почуття належності до колективу, що особливо важливо для підлітків з особливі освітні потреби, які часто стикаються з труднощами у сфері міжособистісної взаємодії та самоактуалізації. Вступ. Соціалізація старших підлітків є одним із ключових завдань сучасної освіти, оскільки саме в цьому віковому періоді активно формуються риси особистості, визначаються моральні орієнтири, розвивається самосвідомість та здатність до відповідальної взаємодії з оточуючим світом. Для підлітків з особливими освітніми потребами цей процес є особливо складним і вимагає створення сприятливих психолого-педагогічних умов, які враховують їхні індивідуальні потреби, можливості та особливості розвитку. Актуальність цієї теми зростає у зв’язку зі збільшенням кількості учнів з ООП, які навчаються в умовах інклюзивної освіти, що потребує пошуку ефективних підходів для забезпечення їхньої повноцінної участі в навчальному та соціальному середовищі. Одним із перспективних напрямів у цьому контексті є залучення таких підлітків до туристсько-краєзнавчої діяльності, яка поєднує пізнавальні, комунікативні, фізичні та практичні аспекти командної роботи. Така діяльність сприяє формуванню у підлітків з особливими освітніми потребами комунікативних умінь, навичок самообслуговування, впевненості у власних силах і відчуття належності до колективу, що суттєво полегшує їхню соціальну адаптацію. Метою дослідження є обґрунтувати психолого-педагогічні умов та визначети ефективні засоби соціалізації старших підлітків з особливими освітніми потребами у процесі спортивно-масової діяльності як інклюзивного освітнього ресурсу, що сприяє формуванню соціальних навичок, емоційної стабільності, самоусвідомлення та адаптації у соціумі. Матеріали і методи дослідження. У процесі дослідження використовувались різноманітні методи та матеріали для вивчення психолого-педагогічних аспектів соціалізації старших підлітків з особливими освітніми потребами в процесі туристично-краєзнавчої діяльності, такі як: теоретичний аналіз літератури. Аналіз наукових джерел, публікацій, досліджень та методичних розробок, що стосуються проблеми соціалізації підлітків з особливими освітніми потребами в контексті туристично-краєзнавчої діяльності. Огляд сучасних підходів до інклюзивного навчання, адаптації програм і методик. Результати дослідження. Питання впливу туристично-краєзнавчої діяльності на соціалізацію старших підлітків з особливими освітніми потребами є надзвичайно важливим і потребує глибокого аналізу. Такий вид діяльності виступає ефективним засобом соціального розвитку, особливо для учнів з ООП, адже дозволяє не лише здобути нові знання, а й активно взаємодіяти з ровесниками, співпрацювати в команді, формувати соціальні та емоційні навички, а також долати психологічні бар’єри через подолання труднощів у нових умовах. Ключовим чинником соціалізації є розвиток навичок спілкування. Для підлітків з особливими освітніми потребами це має особливе значення, адже вони часто зіштовхуються з труднощами у сфері емоційної регуляції та міжособистісної взаємодії. Туристичні заходи, які включають спільні ігри, вправи та взаємодію в команді, створюють умови для практичного вдосконалення комунікативних вмінь у реальному середовищі. Участь у походах чи екскурсіях сприяє активному налагодженню соціальних контактів, зменшує відчуття ізольованості та сприяє формуванню дружніх взаємин. Досвід участі в туристично-краєзнавчій діяльності показав, що підлітки з ООП демонструють покращення у співпраці, зниження рівня емоційної напруги, а також стають більш відкритими до спілкування. Вони частіше беруть участь у колективних обговореннях, висловлюють власні думки й почуття, що позитивно впливає на їхню самооцінку та сприяє налагодженню взаємин з однолітками. Висновки. Інклюзивне навчання та педагогічні стратегії, спрямовані на розвиток соціальних та емоційних навичок учнів, мають значний вплив на рівень успішності їх соціалізації. Використання таких методик дозволяє учням з особливими освітніми потребами інтегруватися в загальний колектив, розвивати свої сильні сторони та покращувати взаємодію з однолітками. Успішність цього процесу багато в чому залежить від підготовленості педагогів та наявності необхідних ресурсів для забезпечення рівних можливостей для всіх учнів.