Використання адаптивних технологій у початковій освіті для розвитку індивідуальних траєкторій учнів - Рібцун, Юлія Валентинівна; Тройніна, Світлана Олександрівна; Котяш, Ірина Сергіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У контексті реформування сучасної освіти актуальною є потреба врахування індивідуальних особливостей молодших школярів, їхнього когнітивного стилю, рівня готовності до навчання, емоційного стану, темпу сприйняття інформації. Мета. Стаття присвячена дослідженню педагогічного потенціалу адаптивних технологій у початковій освіті для формування та реалізації індивідуальних освітніх траєкторій учнів. Методи. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових і педагогічних методів, зокрема аналіз наукової літератури, порівняльний аналіз, систематизація емпіричних даних та узагальнення практичного досвіду впровадження адаптивних технологій у закладах загальної середньої освіти. Результати. У ході дослідження доведено, що використання адаптивних технологій – як-от цифрові освітні платформи з елементами персоналізованого контенту, алгоритми машинного навчання для коригування навчального процесу, аналітичні інструменти для моніторингу індивідуального прогресу – сприяє підвищенню мотивації до навчання, залучення учнів та їхньої успішності. Ефективність впровадження таких технологій залежить від готовності педагогів до роботи в цифровому середовищі, наявності відповідної технічної інфраструктури, а також методичної підтримки. Особлива увага приділена аналізу моделей адаптивного навчання, які дають можливість формувати індивідуальні маршрути засвоєння знань на основі постійного зворотного зв’язку та динамічного регулювання складності завдань. Висновки. Обґрунтовано, що адаптивні освітні технології виступають ефективним засобом індивідуалізації навчання, відповідаючи на потреби кожного учня в особистісному темпі пізнання. Застосування таких інструментів у початковій школі забезпечує не лише кращу академічну успішність, але й формування навичок самоорганізації та саморефлексії, що є ключовими для освітнього зростання. Перспективними напрямами подальших досліджень визначено розроблення педагогічних моделей впровадження адаптивних технологій, із урахуванням українського освітнього контексту, а також методів оцінювання ефективності індивідуальних освітніх траєкторій у початковій школі.