Здоров’язбережувальні принципи соціалізації дітей молодшого шкільного віку з особливими освітніми потребами - Яковишина , Тетяна В’ячеславівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У публікації окреслено зміст здоров’язбережувальної педагогіки та здоров’язбережувальної соціалізації молодших школярів з особливими освітніми потребами. Акцентується увага на актуальності здоров’язбережувальної педагогіки та здоров’язбережувальної соціалізації молодших школярів, що обумовлено багатьма чинниками, зокрема змінами в соціально-економічному середовищі, в системі освіти, пандемією COVID-2019 та воєнним станом, а також зростанням проблем зі здоров’ям серед дітей. У цьому контексті важливо враховувати потреби в розвитку і вихованні дітей з особливими освітніми потребами, їхньому фізичному та психічному здоров’ї, а також потреби у формуванні здорових соціальних зв’язків. Забезпечення здоров’язбережувальної соціалізації молодших школярів з особливими освітніми потребами є ключовим фактором для формування гармонійно розвинутих осіб, здатних ефективно функціонувати в соціумі, зберігаючи своє здоров’я і забезпечуючи соціальну активність. Це сприяє загальному підвищенню якості життя майбутніх поколінь, а також запобігає виникненню численних проблем із здоров’ям у дорослому віці. Мета публікації: окреслити зміст та завдання здоров’язбережувальної педагогіки та здоров’язбережувальної соціалізації молодших школярів з особливими освітніми потребами, а також з’ясувати здоров’язбережувальні принципи соціалізації дітей з ООП. Мета наукової розвідки досягалася такими методами: аналіз психолого-педагогічної літератури, власні спостереження, порівняльний аналіз та систематизація для забезпечення всебічного розуміння та оцінки досліджуваного процесу. З метою уточнення основних понять роботи використано термінологічний аналіз. Результати: у публікації розкрито тлумачення змісту понять «здоров’язбережувальна педагогіка» та «здоров’язбережувальна соціалізація молодших школярів з особливими освітніми потребами»; визначені здоров’язбережувальні принципи соціалізації та її мета. Висновки: здоров’язбережувальна соціалізація дітей молодшого шкільного віку з особливими освітніми потребами є важливим аспектом сучасної освіти, її актуальність зростає з кожним роком, оскільки вона безпосередньо впливає на якість життя молоді в майбутньому.