Удосконалення професійно-практичної підготовки майбутніх соціальних працівників до роботи у громаді в умовах надзвичайних ситуацій - Файчук, Олена Леонідівна; Сургова, Світлана Юріїна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Дослідження присвячено вивченню проблеми вдосконалення методів професійно-практичної підготовки майбутніх соціальних працівників до роботи у громаді в умовах надзвичайних ситуацій. Для досягнення мети та виконання завдань дослідження застосовано комплекс методів наукового дослідження, а саме: теоретичних – вивчення, аналіз і узагальнення наукової літератури, навчальних та методичних видань з досліджуваної проблеми, синтез; порівняння та узагальнення даних; емпіричних – діагностичні методи (метод наукового спостереження, анкетування, бесіди й інтерв’ювання) для виявлення ефективності запропонованих методів вдосконалення готовності майбутніх соціальних працівників до роботи у громаді в умовах надзвичайних ситуацій. Здійснено аналіз ефективних методів професійно-практичної підготовки майбутніх соціальних працівників до роботи у громаді в умовах надзвичайних ситуацій. Встановлено, що в ході застосування зазначених методів, а саме: візуалізації, гейміфікації, фідбеку та саморефлексії, а також – читанням міні-лекцій, вивченням способів психоемоційної саморегуляції, проведенням колективних бесід та мозкового штурму, студенти більш ефективно засвоюють отримані знання та знаходять нестандартні шляхи вирішення професійних завдань в надзвичайних ситуаціях. Запропоновані методи мають сприяти вихованню таких рис як самоповага, впевненість, сміливість, комунікабельність тощо, які є вкрай важливими для успішної роботи соціального працівника у громаді в умовах надзвичайних ситуацій. Більше того, зазначені методи виявилися ефективними для дистанційної та змішаної форм навчання. Результати дослідження можуть бути використані у практичних цілях соціальними працівниками та психологами установ з метою покращення процесу надання соціально-психологічної підтримки різним категоріям населення в громадах в надзвичайних ситуаціях, а також науковцями, що вивчають окреслену проблематику. У висновках підкреслено, що запропоновані навчально-методичні розробки можуть стати в нагоді у створенні відповідних навчальних дисциплін для студентів-бакалаврів, які потребують відповідних знань на початку фахової трудової діяльності.