Європейський досвід та можливості для України при впровадженні дуальної освіти - Петреченко, Ірина Євгенівна; Лисенко, Світлана Олександрівна; Погранична, Наталія Михайлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
На тлі активного розвитку технологій та ринку праці відбувається трансформація вимог до фахівців нового часу щодо розвитку широкого спектру компетенцій, що забезпечується якісною та зорієнтованою на практичну діяльність освітою. Мета. Дослідження зосереджене на аналітиці потенціалу дуальної освіти як актуальної тенденції європейського освітнього простору. Особливу увагу зосереджено на особливостях імплементації міжнародного досвіду дуальної освіти в реаліях української практики. Методи. Методологія була складена аналітично-синтетичними методами, узагальненням, систематизацією, порівнянням та абстракцією. Теоретико-методологічна основа дослідження сформована із публікацій за 2020-2025 рр., що індексуються у провідних базах даних (Scopus, Web of Science). Критеріями включення та виключення слугували рівень достовірності інформації та просторово-часовий індикатор. Результати. Проаналізовано європейський досвід інтеграції моделей дуальної освіти, виявлено найбільш перспективні їх напрями в контексті можливостей використання в освітньому полі України. Виділено сутнісні ознаки дуальної системи навчання в контексті взаємодії теорії з практикою. Досліджено різні моделі дуального навчання: учнівство, інтегроване навчання та періодичне навчання в компанії. Проведено порівняльний аналіз різних систем дуальної освіти країн євроспільноти, ідентифіковано різні підходи до їх фінансування та залученості стейкхолдерів. Охарактеризовано основні чинники впливу на ефективність дуальних систем освіти у різних контекстах. Висновки. Виокремлено два ключові типи дуальних освітніх систем: з пріоритетом державної координації та з переважним впливом економічних представників. Доведено, що дуальна форма освіти відкриває можливості адаптації міжнародних освітніх стандартів та впровадження концепції практико-орієнтованого навчання, що максимально відповідає запитам сучасного ринку праці.