Психолого-педагогічні підходи до підтримування емоційного благополуччя учнів початкових класів в умовах цифрового навчання - Красюк, Людмила Василівна; Четаєва, Людмила Петрівна; Шевчук, Ірина Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою дослідження є визначення ефективних стратегій створення комфортного психологічного середовища для молодших школярів під час дистанційного навчання. У статті аналізуються основні виклики, з якими стикаються учасники освітнього процесу, такі як тривала робота за екраном, зменшення живого спілкування, підвищене когнітивне навантаження та труднощі в саморегуляції освітньої діяльності. Розглядаються підходи, спрямовані на збереження ментального здоров’ я учнів та розвиток їхньої стресостійкості. Методи дослідження охоплюють теоретичний аналіз наукових джерел, спостереження, узагальнення та порівняльний аналіз педагогічних технологій. Визначено чинники, що сприяють адаптації школярів до цифрової освіти, зокрема поєднання інтерактивних методик, організація психологічної підтримки та індивідуалізований підхід. Результати дослідження демонструють, що створення сприятливого освітнього середовища можливе за умови впровадження адаптивних технологій навчання, налагодження комунікації між усіма учасниками освітнього процесу та формування навичок саморегуляції. Використання елементів гейміфікації, кооперативного навчання й методів рефлексії сприяє зниженню рівня стресу та підвищенню мотивації учнів. Підкреслено необхідність комплексного підходу до організації цифрової освіти, що охоплює професійну підготовку педагогів, інтеграцію методик соціально-емоційного розвитку та підтримку психоемоційного стану здобувачів через гнучку організацію освітнього процесу. У висновках дослідження підсумовано, що інтеграція сучасних педагогічних технологій і психологічних підходів дає змогу створити більш комфортне середовище для навчання, яке підтримує емоційний та психологічний стан здобувачів. Це забезпечує не лише ефективне навчання, а й формує в дітей навички адаптації до умов цифрової освіти, що є критично важливим для їхнього майбутнього розвитку.