Міжнародна практика підготовки фахівців з дизайну: аналіз тенденцій та актуальних викликів - Мигович, Ірина Вікторівна; Шпетний, Олександр Ігорович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стаття присвячена комплексному порівняльному аналізу моделей підготовки фахівців освітнього ступеня бакалавра з дизайну в країнах Європи, США та Сходу. Метою статті є здійснення порівняльного аналізу досвіду підготовки бакалаврів у країнах із розвиненою системою дизайнерської освіти та визначення можливостей його впровадження в процес професійної підготовки майбутніх фахівців з графічного дизайну в закладах вищої освіти України. Методи. Методологічну основу дослідження становить теоретичний аналіз наукової літератури, узагальнення міжнародного досвіду у сфері дизайнерської освіти, а також моделювання й прогнозування тенденцій розвитку дизайнерської освіти в Україні. Результати. У процесі дослідження виявлено суттєві відмінності та спільні тенденції в системах професійної дизайнерської освіти досліджуваних регіонів. Європейські заклади дизайну вирізняються міждисциплінарною, проєктно-орієнтованою моделлю навчання, яка інтегрує креативність, критичне мислення, екологічну та соціальну відповідальність. Американська модель акцентує увагу на інноваційності, підприємницькому мисленні, технологічному розвитку та тісній співпраці з індустрією. Східні поєднують традиційні культурні та естетичні цінності з цифровими практиками, приділяючи особливу увагу дисципліні, точності та високому рівню технічного виконання. Зазначено, що у контексті підготовки дизайнерів в Україні поступово впроваджуються світові освітні стандарти, сучасні педагогічні технології та міждисциплінарні підходи, що засвідчує орієнтацію на міжнародний досвід у формуванні фахової компетентності майбутніх спеціалістів. Висновки. Отримані результати свідчать про доцільність вибіркового запозичення найефективніших елементів зарубіжних освітніх моделей з урахуванням національних особливостей та соціокультурних чинників. Такий підхід сприятиме модернізації вітчизняної системи дизайнерської освіти та формуванню конкурентоспроможних, гнучких і культурно свідомих фахівців, здатних до адаптації в умовах глобальних викликів дизайну.