Робота з академічним текстом в аспекті формування мовної свідомості майбутнього держслужбовця - Резван, Оксана Олексіївна; Ільєнко, Андрій Васильович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Формування мовної свідомості майбутніх дежслужбовців відбувається на усіх рівнях розвитку мовної та мовленнєвої культури представника публічних професій, зокрема через навчання роботи з академічним текстом. Важливість компетенцій створення наукового тексту позначається на рівні представленості держслужбовця у професійному середовищі, зокрема у науковій сфері, що дає можливість впливати на аудиторію академічної спільноти. Метою статті є аналізувати стилістичних та структурних особливостей академічного тексту; означення основних помилок наукового тексту на різних мовних рівнях; актуалізація ролі академічної доброчесності майбутніх держслужбовців в аспекті авторства наукових текстів та мовної свідомості. Методи. Для досягнення поставленої мети було проведено комплексний аналіз наукових досліджень з проблем особливостей та методики створення наукового тексту, практики викладання дисципліни «Академічне письмо» у вищій школі, проблеми академічної доброчесності; проаналізовано і виокремлено основні порушення мовної норми в академічних текстах – на різних мовних рівнях (лексичному, морфологічному і синтаксичному). Результати. Академічні тексти представлені як особливий вид стильового самовиявлення автора, що дозвоялє йому бути прийнятим у наукове середовище, здійснювати наукову комунікацію, представляти результати власних наукових досліджень. Стильові особливості наукового тексту вимагають від авторів-преставників публічних професій уваги і мовної свідомості щодо правил творення академічного тексту, а цінність наукового визнання та авторитету у публічному просторі – дотримання правил академічної доброчесності. Висновки. Уміння автора уникати основних помилок на різних мовних рівнях позначається на цілісності і якості наукового тексту Усвідомлення відповідальності за академічних плагіат та сформованість мовної свідомості представників публічних професій корелює із особистим авторитетом і визнанням кожного з них.