Педагогічні умови формування комунікативної компетентності майбутніх учителів історії у процесі професійної підготовки - Власенко, Олег Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Сучасні трансформації освітнього простору, вплив цифровізації та розвиток відкритого суспільства актуалізують проблему формування комунікативної компетентності як основного компонента професійної підготовки майбутніх учителів. Особливого значення вона набуває у підготовці педагогів суспільно-гуманітарного профілю, зокрема учителів історії, оскільки ефективне оперування історичними фактами, джерелами, контроверсіями та концептами вимагає розвинених навичок комунікації, аргументації та ведення професійного діалогу. Мета дослідження полягає у визначенні та науковому обґрунтуванні педагогічних умов, що забезпечують ефективне формування комунікативної компетентності майбутніх учителів історії в процесі їхньої професійної підготовки. Методи дослідження: порівняльно-історичний аналіз освітніх практик, педагогічне спостереження, анкетування та педагогічний експеримент у закладах вищої освіти. Особлива увага приділялася методам навчання, що відповідають специфіці історичної науки, зокрема застосуванню дискусійних технологій, аналізу історичних джерел, рольовому моделюванню та проєктній діяльності, спрямованій на розвиток аргументаційних і діалогічних навичок студентів. Результати дослідження засвідчили, що основними педагогічними умовами формування комунікативної компетентності майбутніх учителів історії є: цілеспрямоване поєднання змістового та процесуального компонентів навчання; впровадження інтерактивних методів, що моделюють суспільствознавчий дискурс; забезпечення міждисциплінарної інтеграції; формування рефлексивних практик комунікативної діяльності. Висновки. Система педагогічних умов, розроблена у межах дослідження, забезпечує цілеспрямований вплив на професійне зростання майбутніх учителів історії шляхом створення сприятливого освітнього середовища для розвитку комунікативної компетентності та забезпечує активізацію внутрішньої мотивації здобувачів освіти, формування готовності до ефективної педагогічної взаємодії та здатності реалізовувати професійні навички в умовах партнерського діалогу. Запропонована практика дозволяє забезпечити системність і послідовність у розвитку комунікативних якостей, необхідних для успішної реалізації освітньої діяльності в сучасних умовах.