Інтеграція екологічної освіти в навчальні дисципліни технологічного спрямування - Кузьмич, Давид Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Сучасні екологічні виклики, спричинені змінами клімату, забрудненням довкілля, виснаженням природних ресурсів та іншими кризовими явищами, потребують якісного оновлення змісту й організації освітнього процесу з урахуванням принципів сталого розвитку. Освіта повинна не лише передавати знання, а й формувати відповідальне ставлення до природи, виховувати екологічну свідомість та практичні вміння екологічно доцільної поведінки. У цьому контексті важливим завданням є інтеграція екологічної освіти в навчальні дисципліни, зокрема технологічного спрямування. Саме підготовка майбутніх учителів технологій відіграє ключову роль у впровадженні екологічних знань у шкільну практику, що сприяє формуванню екологічної культури підростаючого покоління та усвідомленню відповідальності за стан довкілля. Важливо, щоб ці знання ставали частиною особистісних переконань і професійних орієнтирів студентів педагогічних спеціальностей, які мають виховувати молодь у дусі турботи про природу. Метою даного дослідження є розробка та впровадження ефективних методичних підходів до екологізації технологічної освіти у вищій школі. Для досягнення цієї мети застосовано комплекс методів, серед яких — теоретичний аналіз наукових джерел, порівняльний аналіз чинних освітніх програм, анкетування студентів педагогічних спеціальностей щодо рівня сформованості їхньої екологічної компетентності, а також експериментальне впровадження інтеграційних методик у навчальний процес. Результати дослідження засвідчили, що використання проєктної діяльності, STEM-орієнтованих завдань, міждисциплінарного підходу та інтерактивних форм навчання значно підвищує рівень екологічної грамотності й професійної готовності майбутніх учителів технологій. Запропоновані методичні рекомендації можуть бути ефективно використані в педагогічних закладах для модернізації освітнього процесу та формування покоління екологічно відповідальних, соціально свідомих і педагогічно креативних фахівців, здатних діяти відповідально, системно мислити та навчати школярів екологічним цінностям.