Застосування адаптивних освітніх платформ у процесі навчання фахової мови - Харченко, Інна Іванівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У контексті цифрової трансформації освіти зростає потреба в персоналізованих підходах до навчання, зокрема в галузі мовної підготовки здобувачів. Адаптивні освітні платформи надають нові можливості для підвищення ефективності викладання фахової мови, що особливо важливо в умовах змішаного та дистанційного навчання. У статті проаналізовано ефективність використання адаптивних освітніх платформ у процесі викладання дисциплін гуманітарного циклу, зокрема курсу «Українська мова та академічне письмо» як важливого засобу формування фахової мовної компетентності здобувачів вищої освіти. Метою дослідження є виявлення педагогічного потенціалу адаптивного підходу в персоналізації освітнього процесу, підвищенні якості академічного письма та ефективній інтеграції фахової термінології в професійне мовлення. У дослідженні використано комплекс методів: аналіз наукової літератури, контент-аналіз освітніх платформ, а також порівняльно-аналітичний метод для оцінювання ефективності адаптивного підходу. У результатах дослідження обґрунтовано дидактичну доцільність застосування адаптивних освітніх платформ у процесі викладання академічного письма, окреслено їхні переваги для здобувачів із різним рівнем підготовки – від поетапного засвоєння базових навичок до розвитку вмінь критичного аналізу й наукового формулювання думок. Подано класифікацію освітніх платформ за функціоналом, проаналізовано їхню ефективність у мовній освіті. Запропоновано структурну модель інтеграції адаптивної технології в курс, що дозволяє покращити індивідуальні результати здобувачів, підвищити мотивацію та забезпечити сталість навчального прогресу. У висновках зазначено, що адаптивне навчання сприяє індивідуалізації освітнього процесу, формуванню академічної доброчесності, розвитку мовленнєвої автономії здобувачів та ефективному засвоєнню особливостей фахового мовлення. Результати дослідження відкривають перспективи для подальшого розроблення спеціалізованих моделей цифрової підтримки викладання мовних дисциплін у закладах вищої освіти.