Розробка інтегрованих уроків історії та мистецтва для стимулювання образного мислення - Галицька-Дідух, Тамара Вячеславівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета статті – ґрунтовний аналіз можливостей розроблення та впровадження інтегрованих уроків історії й мистецтва як дієвого засобу стимулювання образного мислення учнів в умовах сучасного освітнього середовища. Методи. Основними методами дослідження стали аналіз, синтез, порівняльне педагогічне моделювання та контент-аналіз актуальних науково-методичних видань. На основі вивчення педагогічної, психологічної та культурологічної літератури було охарактеризовано ключові підходи до формування образного мислення у навчальному процесі, визначено потенціал інтеграції предметів гуманітарного циклу, а також окреслено практичні орієнтири для створення ефективних інтегрованих занять. У результаті дослідження доведено, що поєднання історії та мистецтва дозволяє учням глибше зануритися у контекст епох, краще осмислювати історичні події крізь призму культурного досвіду та формувати асоціативне, метафоричне й емоційно насичене сприйняття навчального матеріалу. Використання візуальних образів, музичних і літературних творів відповідної епохи сприяє активізації емоційної пам’яті, розширює розуміння учнів про багатовимірність історичного процесу та актуалізує їх здатність до критичного осмислення подій. Особливу увагу в роботі приділено розробці дидактичних моделей інтегрованих уроків, що ґрунтуються на принципах гуманітарної синергії, міжпредметної координації та розвитку творчого потенціалу школярів. Під час дослідження також виявлено низку викликів, пов’язаних із впровадженням інтегрованого навчання, зокрема, брак навчально-методичного забезпечення, складність узгодження навчальних програм, а також потребу у підвищенні педагогічної майстерності вчителів для ефективного використання методів образного навчання. У висновках наголошено на доцільності створення комплексного підходу до міжпредметної координації навчальних курсів – через міждисциплінарну співпрацю вчителів, розробку мультимедійних освітніх продуктів, проведення методичних семінарів та впровадження елементів проєктного навчання. Отже, створення інтегрованого простору між історією та мистецтвом відкриває нові можливості для формування інтелектуально й емоційно розвиненої особистості, здатної до глибокого осмислення історичного досвіду людства та його художнього відтворення в культурі.