Дослідження готовності майбутніх графічних дизайнерів до проєктування об’єктів дизайну засобами цифрових технологій - Борисова, Світлана Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
В роботі висвітлено результати дослідження підготовки майбутніх фахівців (майбутніх графічних дизайнерів)до професійної діяльності. Зважаючи на міждисциплінарний характер роботи проаналізовано результати суміжних досліджень готовності майбутніх фахівців до професійної діяльності за окремими компонентами загальної професійної підготовки та використання цифрових технологій у професійній діяльності фахівців комп’ютерного профілю та галузі культури і мистецтв. Зауважено, що згідно аналізу психолого-педагогічної літератури, дисертаційних та емпіричних досліджень є підстави стверджувати, що готовність майбутніх дизайнерів до проєктування об’єктів дизайну засобами цифрових технологій є проблемою, яка наразі вимагає дослідження. Результати дослідження дозволили дійти висновків щодо ефективності реалізації системи підготовки майбутніх графічних дизайнерів до проєктування об’єктів дизайну засобами цифрових технологій. Обґрунтовано, що проведення педагогічного експерименту підтвердило наявність істотних відмінностей між рівнями сформованості компонент готовності до проєктування об’єктів дизайну засобами цифрових технологій контрольних та експериментальних груп. Доведено наявність статистично суттєвої відмінності результатів експериментальної і контрольної груп за результатами підсумкового зрізу: репрезентативність результатів дослідження підтверджено за використання t-критерію Ст’юдента, доведено статистично значуще зростання значень рівнів сформованості готовності за окремими її компонентами. Впровадження запропонованої системи підготовки майбутніх графічних дизайнерів є ефективним, позитивно впливає на формування компонент і комплексний розвиток готовності майбутніх графічних дизайнерів до проєктування об’єктів дизайну засобами цифрових технологій та має як теоретичну, так і практичну цінність.