Еволюція логічної аргументації у сучасних дебатах як інструмент формування критичного мислення - Шелудченко, Світлана Богданівна; Коляда, Еліна Калениківна; Мусійчук, Тетяна Ігорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
В умовах швидких змін у суспільстві, політиці та технологіях дебати є інструментом для вдосконалення навичок аргументації та логічного мислення. Сучасні практики аргументації в публічних виступах дають змогу не лише покращувати комунікативні навички, а й активно впливати на прийняття рішень та формування громадської думки. Важливість цих процесів зростає у контексті розвитку демократичних інститутів і популяризації критичного мислення в освіті. Метою дослідження є огляд особливостей еволюції логічної аргументації в сучасних дебатах та визначення її ролі у формуванні критичного мислення. У процесі дослідження було використано наукові методи: теоретичного узагальнення та групування (для класифікації базових практик еволюції логічної аргументації в дебатах та виокремлення основних етапів розвитку); формалізації, аналізу та синтезу (для структурування наукових поглядів, визначення основних аспектів формування критичного мислення через аргументацію в дебатах); логічного узагальнення результатів (для формулювання висновків). Теоретичним підґрунтям роботи є праці вітчизняних та закордонних авторів, які вивчали еволюцію логічної аргументації та розвиток критичного мислення через дебати. Результати. У статті досліджено значення громадської думки в демократичному суспільстві та роль аргументації як основного інструменту її формування. Акцентовано на історичному поступі аргументації: від класичних принципів Арістотеля до сучасних вимог глобалізованого інформаційного простору. Уточнено, що аргументація еволюціонувала від жорстко формалізованих логічних схем античності до інтегративної практики сучасності, що охоплює логіку, емоції та етику. Наголошено, що критичне мислення формується через систематичне використання логічної аргументації у публічному дискурсі, зокрема в дебатах. Цей процес передбачає не лише пошук доказів, але й аналіз їхньої правдивості, структурованість викладу та здатність адаптуватися до змінних комунікативних умов. Висновки. Зазначено, що еволюція логічної аргументації у сучасних дебатах свідчить про зростання ролі раціонального мислення в суспільному дискурсі. З розвитком технологій та інформаційного суспільства дебати є не лише способом вираження думок, а й потужним інструментом розвитку критичного мислення. Аргументація передбачає структуровану логіку, перевірку фактів і аналіз тез опонента, а не просте висловлення позиції. У подальших дослідженнях слід зосередити увагу на вивченні впливу цифрового середовища, зокрема соціальних мереж та онлайн-платформ на формування аргументаційних навичок.