Новітні моделі співпраці школи й родини: пошук ефективних рішень для сучасної освіти - Радченко, Олександр Миколайович; Кондур, Оксана Созонтівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є комплексний аналіз та обґрунтування ефективності новітніх моделей співпраці між закладом загальної середньої освіти та родиною в умовах трансформацій сучасної української освіти. У контексті цифровізації, соціальних змін і впливу війни, проблема взаємодії школи і родини потребує нових підходів, здатних забезпечити сталість освітнього процесу та соціальну підтримку дитини. Методологічною основою дослідження є системний аналіз наукових джерел, узагальнення практичного досвіду, типологізація моделей партнерства та виявлення ключових чинників їх результативності. У статті представлено класифікацію новітніх моделей співпраці (інформаційна, партнерська, фасилітаційна, цифрова, кризова) з урахуванням рівня залученості батьків, форми комунікації та контексту їх реалізації. Визначено основні фактори, що впливають на ефективність взаємодії: довіра, зворотний зв’язок, цифрова компетентність, мотивація учасників освітнього процесу, адаптивність моделей, підтримка з боку громади та адміністрації школи. Окрему увагу приділено аналізу успішних практик співпраці у ЗЗСО під час війни, що підтверджують актуальність інноваційних рішень у взаємодії з родинами. Розкрито механізми залучення батьків до дистанційного навчання, фасилітаційних заходів, інформаційних платформ і партнерських ініціатив у громаді. У висновках обґрунтовано, що новітні моделі співпраці між школою та родиною не лише забезпечують якісний зворотний зв’язок і підвищують ефективність освітнього процесу, але й сприяють формуванню відповідального батьківства та соціально-психологічного комфорту дитини. Запропоновано низку методичних рекомендацій щодо впровадження таких моделей у практику ЗЗСО з урахуванням сучасних викликів та потреб родин.