Структура м’яких навичок у майбутніх бакалаврів цифрових технологій - Алєксєєва, Ганна Миколаївна; Пірковець, Сергій Михайлович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті досліджено структуру м’яких навичок майбутніх бакалаврів цифрових технологій, необхідних для їхньої конкурентоспроможності в умовах сучасної ІТ-індустрії. Розроблено модель, яка охоплює інтелектуальні, комунікаційні, організаційні та особистісні навички, спрямовані на підвищення готовності студентів до професійних викликів цифрової економіки. Використано комплексний підхід, що включає методи аналізу наукової літератури, компаративного аналізу вимог ринку праці та узагальнення практичних даних із вакансій ІТ-сфери. Особливу увагу приділено інтеграції проєктної діяльності, кейс-методів і моделювання реальних професійних ситуацій для розвитку критичного мислення, комунікації, лідерства й адаптивності. Теоретично обґрунтовано потенціал м’яких навичок, зокрема емоційного інтелекту та адаптивності, для ефективної взаємодії в команді та адаптації до швидкозмінного технологічного середовища. Аналіз 530 вакансій, проведений Galster et al., і 1000 оголошень Kassab et al. підтвердив затребуваність комунікації, командної роботи та вирішення проблем у ІТ-індустрії. Запропонована модель сприяє формуванню в студентів умінь адаптувати свої компетенції до реальних потреб ринку праці. Співпраця між закладами освіти та ІТ-компаніями створює сприятливе середовище для практичної підготовки. Використання інноваційних методик, таких як симуляції ІТ-проєктів, відкриває можливості для розвитку міжособистісних і управлінських навичок. Інтерактивні методи навчання підвищують мотивацію студентів до освоєння м’яких навичок, необхідних для кар’єрного зростання. Така підготовка забезпечує адаптацію бакалаврів до викликів цифрової трансформації, зокрема впливу штучного інтелекту на ринок праці. Запропоновано методичні рекомендації щодо оновлення освітніх програм шляхом включення практичних завдань із розвитку м’яких навичок. Перспективи подальших досліджень пов’язані з експериментальною апробацією моделі та розробкою інструментів оцінки рівня м’яких навичок у студентів.