Роль методу кейсів в процесі підготовки студентів-юристів - Спасібухов, Нікіта (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Сучасна юридична освіта в Україні перебуває в процесі трансформації, що зумовлено необхідністю адаптації до нових суспільних викликів, євроінтеграційних процесів та запитів ринку праці. У цьому контексті актуалізується необхідність удосконалення підходів до підготовки майбутніх юристів, передусім через інтеграцію теоретичних знань із практичними вміннями. Одним з ефективних інструментів активного навчання виступає кейс-метод, який дозволяє моделювати реальні юридичні ситуації та формувати фахові компетентності. Мета дослідження - теоретично обґрунтувати сутність, значення та особливості застосування кейс-методу у професійній підготовці студентів-юристів. Методи.. Методи дослідження включають аналіз наукових джерел, узагальнення досвіду впровадження кейсів у вищій освіті, а також структурування моделі навчального процесу з використанням кейсів. Результати. Доведено, що кейс-метод ефективно сприяє формуванню ключових професійних компетентностей: уміння аналізувати правові ситуації, аргументовано формулювати позицію, оперувати правовими категоріями, працювати з нормативно-правовими актами та юридичними документами. З’ясовано, що використання кейсів дозволяє моделювати типові та складні ситуації з реальної юридичної практики, зокрема через судові рішення, що наближує навчання до умов майбутньої професійної діяльності. Виявлено основні труднощі впровадження методу в українських ЗВО - зокрема, консерватизм викладачів, нестача методичного забезпечення, слабка інтеграція в навчальні програми. Запропоновано модель застосування кейсів, яка передбачає чітку структуру кейсу, послідовність етапів роботи студентів, а також роль викладача як фасилітатора. Висновки. Кейс-метод сприяє інтеграції теорії й практики в юридичній освіті, розвитку ключових професійних навичок і наближенню навчання до реальних умов юридичної діяльності. Він є ефективним інструментом активного навчання, що сприяє формуванню професійних навичок, розвитку критичного мислення та забезпечує якісну підготовку майбутніх юристів до викликів практики. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розширення його впровадження у навчальні програми та удосконалення методичного забезпечення.