Сучасні підходи до навчання граматики іноземної мови - Мілютіна, Ольга Костянтинівна; Кочубей, Наталія Павлівна; Заремська, Іванна Мечиславівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є аналіз експліцитного та імпліцитного підходів до формування граматичної компетентності у процесі вивчення іноземної мови, а також визначення доцільності їх інтеграції залежно від рівня підготовки учнів та освітніх цілей. Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети в статті було використано комплекс методів: теоретичний аналіз наукової та навчально-методичної літератури із проблематики граматичної компетентності; порівняльний метод, який дозволив зіставити імпліцитний та експліцитний підходи до навчання граматики; систематизація та узагальнення педагогічного досвіду і результатів попередніх досліджень; описовий метод для формулювання висновків щодо ефективності застосування обох підходів; аналітичний метод для виявлення переваг і недоліків кожного підходу з урахуванням вікових та когнітивних характеристик учнів. Результати дослідження. У результаті проведеного порівняльного аналізу встановлено, що імпліцитне навчання доцільне на початкових етапах опанування мови, сприяє автоматизації мовленнєвих структур і розвитку інтуїтивного мовного відчуття. Експліцитне навчання, своєю чергою, є ефективним у роботі з дорослими учнями та у ситуаціях, де потрібне свідоме опрацювання складних граматичних структур. Доведено, що найвищу результативність забезпечує інтеграція обох підходів, оскільки вона дозволяє досягти балансу між точністю та природністю мовлення. Висновки. Аналіз теоретичних джерел із проблем навчання граматики іноземної мови засвідчив, що науковці приділяють значну увагу сучасним методам і технологіям формування іншомовної граматичної компетентності, акцентуючись на диференційованому підході. Імпліцитний та експліцитний підходи мають різні дидактичні переваги, які можуть доповнювати одне одного, а поєднання обох підходів дозволяє ефективно адаптувати навчальний процес до потреб учнів різних рівнів підготовки. У статті запропоновано перспективи подальших досліджень, зокрема емпіричне вивчення комбінованих методик на різних освітніх рівнях. Отримані результати можуть бути використані у практиці викладання іноземних мов у закладах загальної середньої та вищої освіти.