Формування педагогічних умінь майбутнього практичного психолога: метапредметний підхід - Гузій, Іванна Степанівна; Мащак , Світлана Остапівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Статтю присвячено аналізу питання формування педагогічних умінь майбутнього практичного психолога на основі метапредметного підходу. Теоретично обґрунтовано дидактичні засади формування педагогічної компетентності майбутніх практичних психологів, визначено засоби формування педагогічних умінь майбутнього практичного психолога на основі метадисциплінарної методики. Схарактеризовано сутність метапредметного підходу як інтеграції змісту загальних і фахових дисциплін у підготовці практичного психолога, що формують педагогічну компетентність, розглянуто метапредметну методику формування педагогічних вмінь. У результаті дослідження виокремлено основні вміння практичного психолога виокремлювати цільовий та діяльнісний компоненти своєї фахової діяльності, планувати діяльність, аналізувати дію і результат, здійснювати рефлексію та самооцінку власної діяльності, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки у професійній дії. Встановлено, що найбільш дієвим засобом формування педагогічних вмінь майбутнього практичного психолога є проходження педагогічної практики, під час якої через застосування метапредметного підходу формуються педагогічні уміння організовувати індивідуальну педагогічну бесіду з усіма учасниками педагогічного процесу; передбачати і усувати педагогічні конфлікти на рівні педагогічної ситуації; аналізувати педагогічну ситуацію, формулювати педагогічну задачу і розв’язувати її; співпрацювати з педагогами, адміністрацією, батьками; організовувати і реалізовувати освітні проєкти на основі метапредметного підходу, як інноваційну інтерактивну методику; характеризувати траєкторію індивідуального розвитку кожного вихованця; прогнозувати розвиток кожного здобувача освіти; демонструвати застосування сучасних цифрових технологій в реалізації метапредметного курсу. Виокремлено найбільш ефективні засоби формування педагогічних умінь майбутніх практичних психологів, зазначено основні компоненти метапредметної методики навчання, яка забезпечує вміння комунікувати, досліджувати, діагностувати, демонструвати дидактичні вміння. У висновках узагальнено підходи до реалізації мети дослідження.