Сутність та зміст підприємницької компетентності майбутнього педагога - Гедзик, Андрій; Ратушнюк, Олександр (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розкрито сутність та зміст підприємницької компетентності майбутнього педагога як складової його професійної підготовки. Підприємництво розглядається не лише як економічна діяльність, спрямована на отримання прибутку, а як важливий соціокультурний і педагогічний феномен, що має значний вплив на формування ціннісних орієнтацій особистості, її здатність до ініціативи, самостійного прийняття рішень, управління ресурсами, впровадження інновацій. У зв’язку з цим підприємницька компетентність майбутнього педагога розглядається як системне утворення, що інтегрує знання, уміння, ціннісні установки й досвід, необхідні для викладання підприємницької тематики у межах професійної діяльності, а також для реалізації освітніх ініціатив, спрямованих на розвиток підприємницького потенціалу учнів. На основі аналізу літературних джерел, державних освітніх стандартів, чинних навчальних програм і професійних вимог до педагогів, у дослідженні визначено шість базових підприємницьких компетенцій майбутнього педагога, серед яких: розуміння ролі підприємництва у сучасному суспільстві, знання правових і економічних засад підприємницької діяльності, володіння фінансово-економічною документацією, здатність здійснювати калькуляцію та планування, готовність до організації навчального бізнес-проєктування й маркетингових досліджень, а також уявлення про професійні функції фахівців, які забезпечують підприємницьку діяльність. Результати дослідження можуть бути використані при розробці змісту дисциплін підприємницького спрямування у закладах вищої освіти, створенні програм фахової підготовки педагогів, а також у професійній діяльності майбутніх фахівців у закладах загальної середньої освіти.